Polecamy

Konto demo do inwestowania na rynku Forex

Nowa kolekcja rowerów BMC

Lifestyle

Co dodać do sałatki, aby zyskała jeszcze więcej smaku?

​Idealne jako samodzielna potrawa lub dodatek do wielu potraw. Świetne zarówno na śniadanie, obiad czy lunch, jak i na podwieczorek lub nawet kolację. Niezastąpione podczas spotkań z bliskimi. Sałatki od stuleci stanowią ważny element niemal wszystkich kuchni całego świata, ponieważ są smaczne i zazwyczaj bardzo łatwe w przygotowaniu. Co można do nich dodać, by stały się jeszcze lepsze?

Przede wszystkim odpowiednie przyprawy

Smak sałatek podkreślają różnorodne przyprawy i świeżo siekane zioła, które należy odpowiednio dobrać do określonych składników. Włoskie potrawy warto urozmaicić poprzez dodanie listków bazylii lub odrobiny rozmarynu. Świetnie się też sprawdzi drobno krojona natka pietruszki czy aromatycznego koperku. Delikatne sałatki z jajkiem nabiorą wyrazistości po oprószeniu ich pieprzem i dosypaniu poszatkowanego szczypiorku. Podstawową przyprawą dań na bazie zbóż, jak np. sałatki z kaszą kuskus, jaglaną oraz bulgur, jest… sok z cytryny, który świetnie podkreśla ich delikatny smak. Z kolei, dla urozmaicenia sałatek orientalnych, używa się ostrego korzenia imbiru, który po drobnym posiekaniu zmieni mało wyrazistą mieszankę sałat oraz warzyw w prawdziwie orzeźwiającą oraz aromatyczną potrawę.

Odpowiednio dobrany dressing lub sos

Większość sałatek nie może się obyć bez sosu, który ma za zadanie przede wszystkim połączyć ze sobą wszystkie składniki oraz nadać całości określonego smaku. Do niektórych z nich wystarczy dodać odrobinę oliwy z oliwek, inne nabiorą wyrazistości, gdy wymieszamy je z sosem np. winegret, słodko-kwaśnym, ziołowym. A jak doprawić sałatki z owoców morza? Do tych subtelnych smaków najlepiej przygotować sos na bazie słodkiego i zmiksowanego mango, drobno posiekanej kolendry i soku z limonki lub przyrzadzić popularny w większości krajów na świecie sos tysiąca wysp.

Wiele potraw, tak jak sałatki z jakiem czy z gotowanych warzyw, nabiera swojego wyjątkowego smaku dopiero po połączeniu ich za pomocą gęstego sosu na bazie śmietany, jogurtu lub majonezu. Do tej klasycznej sałatki, przygotowywanej jeszcze przez nasze babcie, wystarczy dodać sól, pieprz i sos. Dobrym pomysłem na połączenie skrojonych w kostkę jarzyn może okazać się gęsty odpowiednio dobrany majonez, np. Majonez Dekoracyjny WINIARY, z którego dodatkiem warto przygotować także inne znakomite sosy (curry, koperkowy, cezar). Każdy z nich idealnie podkreśli smak przeróżnych sałatek oraz nada im konkretnego dla danej kuchni charakteru.

Mięso – jeszcze więcej smaku w sałatce

Jeśli lubimy sałatki z wędliną, ale uważamy, że mają one mało smaku, zamiast szynki konserwowej warto dodać bardziej wyrazisty bekon lub cieniutkie plasterki opieczonego boczku, który wypełni potrawę aromatem i nada jej chrupkości. Smacznej pikanterii naszej sałatce może dodać ostra kiełbasa pepperoni, pokrojona w cienkie plasterki. Ten włoski przysmak idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju zielonych sałat, większości serów, suszonych pomidorów w oleju i świeżych warzyw. Używając ostrej wędliny, już w kilka chwil podkreślimy smak delikatnych potrawy, takich jak surówki warzywne lub sałatki z kaszą kuskus, albo te z makaronem.

Jeśli chcemy dodać do naszej sałatki pieczone mięso wołowe, warto je zamarynować przed obróbką cieplną, a wtedy nada ono potrawie zdecydowanego smaku. Z kolei delikatny drób, wystarczy dobrze przyprawić, zanim trafi on na patelnię. Cienkie plasterki boczku smażone na teflonowej powierzchni szybko nabiorą chrupkości i smaku, który świetnie urozmaici prostą sałatkę z zielonych i surowych warzyw z dodatkiem lekkiego dressingu.

Smakowite i aromatyczne sery

Ważnym dodatkiem, decydującym często o charakterze potrawy, są różnego gatunku sery. Te typu feta oraz z pleśnią, często charakteryzują się wyrazistością, dlatego też chętnie dodawane są do łagodnych sałatek, gdzie doskonale kontrastują ze smakiem warzyw. Jeśli zaś zależy nam na bardziej wyważonym i subtelnym smaku, użyjmy twardego sera żółtego, pokrojonego w kostkę lub cienkie paseczki. Typowo włoskiej nuty o przyjemnie śmietankowym posmaku nadadzą takie wyjątkowe sery jak mozzarella w małych kuleczkach lub niezwykle delikatny, wręcz rozpływający się w ustach ser burrata.

Możliwości pozwalających na to, aby sałatki przygotowywane w domowym zaciszu zyskały więcej smaku jest naprawdę wiele. W połączeniu z prostotą, z jaką przygotowuje się ten popularny typ dania, bez trudu stworzymy doskonałe smakowe kompozycje, które uświetnią spotkanie z bliskimi, rodzinny obiad czy kolacje we dwoje!

Artykuł partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Zobacz

Jak dbać o kwiat kurkumy?

Kwiat kurkumy, zwany także tulipanem kurkumowym, to roślina o okazałych, kolorowych kwiatach...

Hyundai Tucson: Nowoczesny samochód dla...

Hyundai Tucson to popularny samochód, który zdobył serca kierowców na całym świecie, w tym w...

Olejki do ciała - jak wybrać najlepszy?

Olejki do ciała stanowią nieodłączny element współczesnej pielęgnacji skóry. W dzisiejszym...